Salarii compensatorii pentru toți salariații din bănci

Semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) în Sectorul „Activități Bancare”: Un Moment de Referință Pentru Dialogul Social în Sectorului Bancar

Astăzi, 24 Aprilie, suntem încântați să anunțăm semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) în sectorul de negociere „Activități Bancare”. Această înțelegere reprezintă rezultatul unui dialog constructiv între angajatori și sindicate, având drept scop asigurarea unui mediu de lucru echitabil și sigur pentru toți cei implicați. Negocierile s-au purtat între:

FSIF (Federația Sindicatelor din Industria Financiară), ce include sindicate care reprezintă lucrători din următoarele bănci: BRD, BCR, UNICREDIT, BANCA TRANSILVANIA, OTP BANK, CEC BANK, FIRST BANK, EXIM BANCA ROMÂNEASCĂ, LIBRA BANK

FSAB (Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci), ce include sindicate care reprezintă lucrători din RAIFFEISEN BANK și ALPHA BANK și

CPBR (Consiliul Patronatelor Bancare din România).

Pentru prima dată toți salariații din sistemul bancar vor avea garantat un salariu minim, mai mare decât cel minim pe economie și un pachet de plăți compensatorii în caz de concediere pentru motive neimputabile lor, cu mențiunea că aplicarea la nivelul întregului sector se va face după avizarea de către Consiliul Tripartit și aprobarea de către Guvern.

Semnarea acestui contract reprezintă un pas important pentru dialogul social din sectorul bancar și pentru comunitatea sa de lucrători. Asta cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă de fuziuni și achiziții în piața bancară din România, totul pe fondul unei tendințe mondiale de digitalizare și automatizare a domeniului bancar, care poate afecta un număr semnificativ de locuri de muncă. De aceea, am insistat ca pachetul de salarii compensatorii să ajungă până la 6 salarii, în funcție de vechimea în bancă a angajatului.

Implementarea eficientă a prevederilor contractului în toate băncile din România va fi un mare pas înainte pentru stabilirea unor standard minime garantate pentru angajații sectorului, acesta fiind unul din angajamentele principale asumate de Federația noastră.

Mai mult decât atât, acest Contract Colectiv are o importanță națională. La intrarea sa în vigoare la nivelul întregului sector de activitate, va deveni primul Contract Colectiv aplicabil sectorial din mediul economic privat.

Mulțumim pentru susținere!

Adela Bădescu

Președinte al Federației Sindicatelor din Industria Financiară

<< Înapoi